Carbid Theater
Image default
Mode en Kleding

Alles over optometrie

Optometristen, vroeger bekend als oftalmologische opticiens, zijn specialisten in de eerstelijnsgezondheidszorg die zijn opgeleid om de ogen te onderzoeken op gebreken in het gezichtsvermogen, tekenen van letsel, oogziekten of -afwijkingen en problemen met de algemene gezondheid. Hier lees je alles over optometrie, of oogheelkunde.

Wat is optometrie?

Optometristen, vroeger bekend als opticiens, zijn opgeleid om de ogen te onderzoeken om afwijkingen in het gezichtsvermogen, tekenen van letsel, oogziekten of -afwijkingen en problemen met de algemene gezondheid, zoals hoge bloeddruk of diabetes, op te sporen. Ofwel het meten en onderzoeken van oogafwijkingen of ziektes aan het oog. Zij maken een gezondheidsbeoordeling, geven klinisch advies, schrijven brillen of contactlenzen voor en verwijzen patiënten zo nodig door voor verdere behandeling.

De taken van een optometrist:

  • Verrichten van oogonderzoeken en tests van het gezichtsvermogen.

  • Brillen en contactlenzen voorschrijven en aanmeten

  • Medisch gerelateerde oogaandoeningen in verband met ziekten zoals diabetes controleren

  • Beheren en behandelen van aandoeningen zoals droge ogen en glaucoom

  • Zorgen voor low-vision hulpmiddelen en visustherapie

  • Optometristen en oogheelkundigen werken vaak samen

Hoe word je optometrist?

Optometristen studeren minstens drie jaar aan de universiteit en moeten een periode van geëvalueerde klinische opleiding in de praktijk volgen, voordat zij geacht worden over de kennis en vaardigheden te beschikken die nodig zijn om te worden geregistreerd. Eenmaal geregistreerd hebben zij de mogelijkheid om verdere kwalificaties te volgen en hun interesses te ontwikkelen in specialistische praktijkgebieden.

In Nederland is de opleiding optometrie een 4 jaar durende hbo-opleiding. Ook is een BIG-registratie verplicht. Na de hbo-opleiding heb je de mogelijkheid om een vervolgopleiding optometrie op de universiteit te volgen. 

Wat is het verschil tussen optometrie en oogheelkunde?

Een optometrist is een oogarts die je ogen kan onderzoeken, diagnosticeren en behandelen. Een oogarts is een arts die medische en chirurgische ingrepen kan verrichten voor oogaandoeningen. Een opticien is een professional die kan helpen bij het aanmeten van brillen, contactlenzen en andere zichtcorrigerende hulpmiddelen.

Wanneer je oogarts wilt worden, dien je eerst de opleiding “Geneeskunde” te hebben afgerond. Om opticien te worden hoef je alleen een hbo-opleiding af te ronden.

Er is veel vraag naar artsen in de optometrie. Zij zorgen voor de vergrijzende bevolking van babyboomers en Gen-Xers. In de toekomst zal de behoefte aan dit beroep alleen maar toenemen naarmate de bevolking van ouder wordende mensen toeneemt. Volgens het Bureau of Labor Statistics zal de werkgelegenheid in de optometrie van 2014 tot 2024 met ongeveer 27% of 11.000 nieuwe banen toenemen. 

Naast de behoefte zijn er nog andere dingen die een carrière in de optometrie te bieden heeft. Ten eerste kun je deelnemen aan interdisciplinaire zorg met andere zorgverleners. Dit stelt je in staat om deel te nemen aan een holistisch zorgregime door de praktijk van de primaire optometrie. Daarnaast hoef je niet alleen maar patiënten te behandelen. Meer weten over optometrie? Bezoek een opticien in Roermond.

https://www.heimingaben.nl/