Carbid Theater
Image default
Banen en opleidingen

Dit is wat een machinebouwer doet

Mechatronica is een multidisciplinair wetenschapsgebied dat de principes van werktuigbouwkunde, elektronica, computertechniek, telecommunicatietechniek, system engineering en regeltechniek integreert in een verenigde discipline, terwijl de kernopleiding werktuigbouwkunde behouden blijft.

In hoge vraag, machinebouwers zijn uniek uitgerust om te werken als machinebouwer met elektronica, instrumentatie en real time software engineering vaardigheden. Met een basisopleiding elektrotechniek en een sterke achtergrond in het integreren van elektronica, sensoren en actuatoren in apparaten, zijn machinebouwers een waardevolle aanwinst op een breed gebied van engineering. Bekijk hier de machinebouwers vacatures.

Alles over de machinebouw

Machinebouwers houden zich bezig met alle aspecten van de ontwikkeling van producten, van het ontwerpen en testen tot en met de fabricage. Er is bijna geen product ter wereld dat uitsluitend elektronisch, elektrisch of mechanisch van aard is. Met de groeiende mogelijkheden van de elektronica worden moderne mechanische systemen ingebed met elektronica en besturingen. Dit betekent dat de grenzen tussen elke discipline steeds vager worden en dat er een groeiende vraag is naar machinebouwers met een sterke kennis op al deze gebieden.

Van consumentengoederen, zoals magnetrons, auto’s en smartphones, tot industriële toepassingen, zoals CNC-bewerkingsmachines, robots en MRI- en röntgenmachines, gebruiken mechatronica-ingenieurs fundamentele principes van elektrische, mechanische, software- en regeltechniek bij hun ontwerp en ontwikkeling om een eenvoudigere, zuinigere en betrouwbaardere manier te genereren om dingen te doen.

Machinebouwers maken machines die uit verschillende onderdelen bestaan: het mechanische systeem, de sensoriek en de bediening, de regelsystemen en de software. Een industriële robot is een uitstekend voorbeeld van een mechatronicasysteem; hij omvat aspecten van elektronica, mechanica en informatica om zijn dagelijkse werk te doen.

De taken van een machinebouwer

Enkele taken die machinebouwers op zich nemen:

  • Oplossingen ontwikkelen voor industriële problemen met behulp van mechanische/elektronische/computertechnologie.

  • Nieuwe producten ontwerpen en bouwen – bijvoorbeeld robotvoertuigen ontwikkelen voor onderwaterverkenning.

  • Automatisering introduceren in productielijnen in fabrieken om bestaande processen te verbeteren.

  • Verbeteren van bestaande industriële/productieprocessen – bijvoorbeeld gerobotiseerde vloerreinigers.

  • Ontwerpen en ontwikkelen van technische systemen voor de automatisering van industriële taken.

  • Toepassen van mechatronische oplossingen voor de overdracht van materiaal, componenten of eindproducten.

  • Besturingssystemen toe te passen die typisch computergestuurd zijn.

  • elektronische/mechanische processen en computers toepassen bij gevaarlijke taken in onderwaterexploratie, mijnbouw of bosbouw.

  • de haalbaarheid van nieuwe mechatronische apparatuur onderzoeken.

Modellering en analyse van mechanische, elektronische of andere systemen met behulp van computers. Bekijk de vacatures.

https://synsel.nl/