Carbid Theater
Financieel

Een vordering verkopen aan incassobureau?

De verkoop van een onbetaalde factuur is niet nieuw. Het fenomeen bestaat al jarenlang, overigens onder diverse benamingen zoals een dure vordering verkopen aan incassobureau. Moet je dit willen als ondernemer?

Aantrekkelijk

Zeker in financieel zware tijden lijkt het voor een ondernemer prettig te zijn direct geld te ontvangen op een openstaande factuur en is een vordering verkopen aan incassobureau een oplossing. Geen administratief gehannes op jouw boekhouding om je klant in beweging te brengen of zelfs nachten wakker liggen omdat je niet weet of, en wanneer jouw geld binnenkomt.Een vordering verkopen aan incassobureau levert directe liquiditeit terwijl je geen debiteurenrisico meer loopt zijn veel voorkomende aanbevelingen van partijen die vorderingen (per stuk maar ook in bulk) opkopen.

Hoe werkt vordering verkopen aan incassobureau

In de praktijk wordt de openstaande factuur onderzocht op ‘haalbaarheid van inning’. Daarbij is de ouderdom van je nota van belang (hoeveel dagen, weken staat deze al open), maar ook de kwaliteit doet een (letterlijke) duit in het zakje. Afhankelijk hiervan krijg je een bedrag aangeboden voor vordering verkopen aan incassobureau waar je al dan niet op kunt ingaan. Daarna wordt via een akte de eigendom van je factuur overgedragen aan de koper. Op die manier wordt vordering verkopen aan incassobureau juridisch dichtgetimmerd. Jouw klant krijgt hiervan uiteraard bericht, omdat ook hij ‘partij’ is. De koper van je factuur doet als het ware jouw schoenen aan in de wedloop om betaling van je klant te krijgen en die moet weten dat hij een ander achter zich aankrijgt (waaraan hij moet betalen). Bij verkoop krijg je over het algemeen een (beduidend) lager bedrag dan je aan jouw klant in rekening hebt gebracht. Dat betekent dus dat je een afboeking moet doen in je boekhouding. Weet met wie je zaken doet als je de vordering verkoopt. Niets zo nadelig dan een bureau dat jouw klant bejegent op een manier waar jij niet gelukkig mee bent. Dan heb je wel geld, maar ben je jouw klant voor altijd kwijt.