Carbid Theater
Beauty en verzorging

Wat te doen bij haaruitval door kanker?

Haaruitval kent vele oorzaken. Zo kan het – vooral bij mannen – erfelijk zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door stress of door ziekte. De meest bekende ziekte waarbij haaruitval voorkomt is kanker. Echter is de kanker zelf niet de oorzaak, maar wel de behandeling ervan met bepaalde vormen van chemotherapie of bestraling van het hoofd. Bij chemotherapie wordt het hele lichaam aangevallen, zowel de gezonde als ongezonde delen. Ook het haar, met name de haarwortelzakjes, worden daarbij aangetast. Deze wortelzakjes zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van nieuw haar. Tijdens een chemobehandeling tegen kanker zijn deze daar echter niet meer toe in staat, waardoor het haar uitvalt en niet wordt vervangen door nieuwe haren. Het gevolg? Volledige kaalheid.

Hoe haaruitval bij kanker voorkomen?

Er bestaat echter een manier om haaruitval door kanker te voorkomen bij chemotherapie. Hoe? Door hoofhuidkoeling toe te passen voor, tijdens en na de behandeling. Hierbij wordt de hoofhuid gekoeld met een koude hoofdkap, waardoor de temperatuur afneemt tot 15-25˚C. Dit vermindert de doorbloeding naar de hoofdhuid, waardoor ook minder chemo zijn weg kan banen naar deze plaats. Dit beschermt de haarwortels en voorkomt grotendeels beschadigingen. Hoofhuidkoeling kan bovendien worden ingezet om haaruitval te voorkomen bij alle soorten kanker.

Toch haaruitval tijdens kanker?

Haaruitval door kanker is slechts tijdelijk. Wanneer de behandeling met chemo of bestraling wordt stopgezet, herstellen de wortelzakjes zich en groeit uw haar terug. Gebruikt u geen hoofhuidkoeling tijdens de behandeling of werkt deze niet? Dan zult u toch haaruitval ervaren, iets dat als een zeer groot nadeel beschouwt door patiënten. Gelukkig kunt u voor hulp hierbij terecht bij De Haarstichting, een stichting gespecialiseerd in haaruitval en haarziektes. Deze stichting informeert u graag over mogelijke oplossingen, zoals sjaaltjes of een pruik om uw hoofd te bedekken. Deze oplossingen worden bovendien grotendeels vergoed door uw verzekering. Ook vindt u op de website van De Haarstichting meer informatie over de oorzaken van haaruitval.