Carbid Theater
Image default
Sport

Een vishengel kopen voor het vissen op roofvis

Een vishengel kopen voor het vissen op roofvis

Voor het vissen op roofvis kan je honderden, en misschien van duizenden verschillende hengels kopen bij de online sportviswinkel. Op elke van deze hengels kan je natuurlijk een snoek, snoekbaars of baars vangen, maar dat wil niet zeggen dat de hengel ook geschikt is voor de vistechniek die jij graag gebruikt. Dit is ook de reden dat er zoveel verschillende soorten hengels ontwikkeld zijn en verkocht worden. Voor het vissen met dood-aas wordt namelijk iets anders van een hengel gevraagd dan wanneer je met een dropshotje langs de grachten baarzen aan het peuteren bent. In deze blog geven we enkele hoofdlijnen aan waar je aan kunt denken bij de aanschaf van een roofvishengel. 

 

Vismolen of reel?

Een vismolen hangt onder de hengel en een reel wordt aan de bovenkant van de hengel gehouden. Om dit goed te kunnen doen, is ook de hengel anders opgebouwd. Hierdoor is het niet verstandig om met een reelhengel en vismolen te vissen en andersom. Een hengel geschikt voor een reel is eenvoudig te herkennen door het uitstekende deel van het handvat. Deze pin kan je makkelijk beet houden om de reel bovenop de hengel te houden. Anders zou deze steeds kunnen draaien, aangezien de reel boven het zwaartepunt van de hengel zit. 

Bij de reelhouder zijn ook de ogen van de hengel aan de bovenkant. Soms zie je dit door 2 draaiende cilinders bovenaan de top van de hengel met reelhouder. Een hengel voor een vismolen heeft ronde ogen van start tot einde en mist natuurlijk de kenmerkende vingergreep. 

De reelhouder wordt veel toegepast bij het statisch vissen en het trollen. Hierbij er weinig geworpen. Met kleine reels kun je wel makkelijk kunstaas werpen. De kleine slinger zal wel vaker gedraaid moeten worden om dezelfde inhaalsnelheid bij een gemiddelde molen te halen. Hierdoor wordt bij het spinnen meer gebruik gemaakt van een ‘traditionele’ vismolen. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/