Carbid Theater
Image default
Industrie

De toepassing van een luchtstralende zeefmachine

Bij het realiseren van de juiste smaak van chocola, de dichtheid van beton en de oplosbaarheid van een droge kruidenmix speelt een zeefmachine een essentiële rol. Chemische en fysieke materiaaleigenschappen worden in sterke mate bepaald door de deeltjesgrootte. Kennis hieromtrent is dus belangrijk in het proces van kwaliteitscontrole voor industriële producten. Een zeefmachine gebruikt u om de gewenste deeltjesgrootte te realiseren. Er zijn tal machinesoorten verkrijgbaar, variërend van de veelgebruikte trilzeef waarvoor PAJA Triltechniek een betrouwbare partner is tot de vrij nieuwe, luchtstralende zeefmachine.

Wat houdt luchtstraalzeven in?

Aan de lijst met mogelijke zeeftechnieken werd nog niet lang geleden het luchtstraalzeven toegevoegd. Hierbij gebruikt men één enkele zeef, die zelf niet in beweging wordt gebracht. In de zogeheten zeefkamer verzorgt een industriële stofzuiger een lage druk. Deze lucht wordt onder de zeef met hoge snelheid afgevoerd. De deeltjes die door de zeef gaan en worden afgevoerd naar een zogeheten cycloon, voldoen zodoende aan de maaswijdte van de zeef.

Waarvoor kan luchtstraalzeven worden ingezet?

Een zeefmachine om te luchtstralen is bedoeld voor lichte materialen en deeltjes die zich binnen het micronbereik bevinden. De dikte van de producten wordt dan ook met mu, micron of my aangeduid. Eén mu staat gelijk aan een duizendste deel van een millimeter. Deze zeefmachine heeft dus een meetbereik dat door geen enkele andere machine kan worden gerealiseerd. De machine neemt een belangrijke plaats in bij moderne en veeleisende laboratoria. Hij kan ongeveer honderd gram per batch verwerken, afhankelijk van de dichtheid van het product.

Voordelen van deze methode

Het mag duidelijk zijn dat de techniek van luchtstraalzeven een resultaat van uiterste precisie oplevert. De korrelgrootte wordt snel en exact bereikt en is ook goed reproduceerbaar. De machine vereist weinig onderhoud en vertoont ook na veelvuldig gebruik slechts weinig tekenen van slijtage. Een extra voordeel is dat u dit apparaat ook voor hygroscopische producten kunt inzetten, dat wil zeggen voor producten die waterdamp uit de lucht onttrekken en hierdoor gaan klonteren of zelfs geheel gaan vervloeien. 

https://paja.nl/