Carbid Theater
Image default
Eten en drinken

Wat maakt whisky goed?

Er zijn ruwweg twee soorten whisky-drinkers. Je hebt de groep die whisky drinkt en je hebt de liefhebber. Wil de eerste groep nog wel eens een fles bij de lokale slijter halen, de échte liefhebber drinkt niet zomaar elke whisky. Die is op zoek naar een goede whisky. Wij van Elite Whisky horen bij die laatste groep. Jij waarschijnlijk ook.

Maar wat maakt een whisky nu eigenlijk “goed”? Het is, vooral als je geen doorgewinterde expert bent, soms best lastig om een whisky goed in te schatten. Dus we vroegen het experts. Dit is wat ze zeiden.

Het karakter maakt de whisky goed

Het is een wat abstract begrip, maar gevraagd naar wat een whisky goed maakt, noemen experts allemaal “karakter”. Het karakter van de drank gaat verder dan de smaak. Een whisky met karakter brengt je even ergens anders. Door de verschillende smaaksensaties voert een goede whisky je mee op een ontdekkingsreis. Een whisky zonder karakter is eigenlijk het drinken niet waard.

Een gevoel van verbinding

Een andere eigenschap die veelgenoemd wordt, is “verbinding”. Het gaat hier om de emotionele band die je ervaart met de brouwers. Whisky is geen drankje voor tussendoor, het gaat allemaal om de ervaring. Wanneer je een band voelt met de producent, is die ervaring een stuk rijker. Daarom smaakt die whisky die je tijdens een verre reis hebt ontdekt je stukken beter.

Smaak en aroma belangrijk voor een goede whisky

Elke whisky is anders. De ingrediënten en het productieproces die gebruikt worden hebben een enorme invloed op de smaak en het aroma van de whisky. Een whisky mag je goed noemen wanneer die smaak en het aroma je raakt tot in elke vezel van je lijf. Een goede whisky laat je lichaam schreeuwen om meer. Het gebruiken van de beste granen, het zuiverste water en het beste productieproces is dus essentieel voor een goede whisky.

Complex en evenwichtig zijn het geheim

Tenslotte noemen we ook dat een goede whisky complex en evenwichtig is. Het kan lastig zijn om beide eigenschappen te bereiken. Hoe complexer de smaak, hoe pittiger de uitdaging om de whisky dissonant-vrij te houden. Sommige producenten slagen daar wonderwel is. Een whisky die van hen afkomstig is, is eigenlijk altijd goed.

Als je alleen goede whisky wilt

Iedereen heeft een andere smaak, ook wat betreft whisky. Om je favoriete whisky te vinden, zul je verschillende soorten moeten proberen. Maar je wilt geen tijd verspillen door ondermaatse whisky te proberen. Bestel je whisky via Elite Whisky, zodat je zeker weet dat je een goede whisky te pakken hebt. Slàinte!