Carbid Theater
Image default
Gezondheid

Motivatie om te stoppen met roken

Om succesvol te stoppen met roken, moet u zowel de verslaving als de gewoonten en routines die ermee gepaard gaan aanpakken. Maar het kan gedaan worden. Met de juiste ondersteuning en een stopplan kan elke roker van zijn verslaving afkomen, zelfs als u het al meerdere keren hebt geprobeerd en gefaald.

Om gemotiveerd te raken, heb je een krachtige, persoonlijke reden nodig om te stoppen. Het kan zijn om uw familie te beschermen tegen passief roken.  Of om uw kans op longkanker, hartaandoeningen of andere aandoeningen te verkleinen. Of om er jonger uit te zien en u jonger te voelen. Kies een reden die sterk genoeg is om op te wegen tegen de drang om op te steken.

Wat is uw motivatie?

Het kiezen van uw waarom kan u helpen om door te gaan als het moeilijk wordt. Mensen hebben verschillende redenen om te stoppen met roken – hier zijn enkele veelvoorkomende, maar u kunt er ook andere hebben. Bedenk welke voor u werken.

Uw gezondheid verbeteren

Roken is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte en ziekte in Australië. Elke sigaret die u niet rookt, doet u goed – u voelt zich beter en vermindert ook uw risico op het ontwikkelen van veel ziekten.

Profiteer bijna meteen

U zult de voordelen van het stoppen bijna meteen voelen wanneer uw lichaam zichzelf herstelt. Afhankelijk van hoeveel u hebt gerookt, zult u na een week al de voordelen merken.

 • In 12 uur is overtollig koolmonoxide uit uw bloed

 • In 5 dagen is de meeste nicotine uit je lichaam

 • In 1 week verbetert je smaak- en reukzin

 • In 1 maand zal uw huid er waarschijnlijk beter uitzien

 • Na 2 maanden produceren uw longen geen extra slijm meer, veroorzaakt door het roken

 • In 3 maanden verbetert uw longfunctie en doorbloeding

 • In 12 maanden is uw risico op hart- en vaatziekten gehalveerd

 • In 5 jaar is uw risico op een beroerte drastisch afgenomen

 • In 10 jaar is uw risico op longkanker minder dan de helft van dat van een doorroker en het blijft dalen

 • Na 15 jaar is uw risico op een hartaanval of beroerte bijna even groot als dat van iemand die nooit heeft gerookt

 • Wanneer u stopt met roken zal uw algemene gezondheid verbeteren.

Verminder uw gezondheidsrisico’s

Het is nooit te laat om te stoppen. Stoppen met roken is het beste wat de meeste rokers kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en te beschermen.

U kunt bepaalde schade aan uw lichaam terugdraaien:

 • Schade aan de longen: cilia zijn kleine haarachtige uitsteeksels van bepaalde cellen die slijm en vuil uit de longen verwijderen. Als ze verlamd (maar niet vernietigd) zijn, kunnen ze zich herstellen. Ook aandoeningen van de borstkas en de longen die door roken verergerd zijn, zoals astma en borstontstekingen, kunnen verbeteren.

 • Kanker: Het risico op het ontwikkelen van de meeste vormen van kanker zal over het algemeen afnemen na volledig stoppen met roken. Hoewel stoppen op elke leeftijd voordelen heeft, geldt dat hoe eerder u stopt, hoe lager het risico is dat u aan roken gerelateerde kankers krijgt.

 • Oogbeschadiging: voor de meeste mensen geldt dat de schade die roken toebrengt aan de ogen niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Het is moeilijk te zeggen wanneer de schade optreedt, maar het lijkt zich over vele jaren uit te spreiden.

Schade aan uw gebit: stoppen met roken verbetert de algemene gezondheid van uw gebit. Stoppen met roken kan ook goed zijn voor het behoud van tanden en kiezen, maar het kan tientallen jaren duren voordat de snelheid van het tandverlies weer hetzelfde is als bij een niet-roker. Stop met roken, vandaag nog.

https://www.ikstopermee.nl/

Gerelateerde artikelen

Help! ik heb een blaasontsteking

Gezonder roken

Snel warm water maar minder energieverbruik dankzij elektrische boilers van DAT.