Carbid Theater
Image default
Tuin en buitenleven

Houtpellets kopen, waar moet je op letten?

Heb je een pelletkachel en wil je hiervoor houtpellets kopen? Het is belangrijk dat je dan rekening houdt met een paar dingen! Denk bijvoorbeeld aan de soort houtpellets en de kwaliteit die je wilt voor je kachel. Dit heeft namelijk effect op hoe lang een zak met houtpellets mee gaat en hoeveel as er achterblijft in je kachel. Gemiddeld brand een pelletkachel bijvoorbeeld van 15:30 uur t/m 20:30 uur, wat betekent dat een zak met houtpellets zo’n 3 dagen mee kan gaan. Het is een goedkope, schone en milieuvriendelijke manier om je woning overdag warm te houden!

Kwalitatieve houtpellets kopen

Als je houtpellets gaat kopen voor je pelletkachel is het belangrijk om kwalitatief goede pellets te kopen. Pellets van hogere kwaliteit zorgen er namelijk voor dat de ruimte goed verwarmd wordt en dat er minder as in de kachel blijft liggen. Zo gebruik je minder houtpellets en hoef je de kachel ook minder vaak schoon te maken. Het is goed om te weten dat je de beste houtpellets kan herkennen aan het EN+A1 label. Dit is een Europese normering voor pellets voor particulier gebruik. Pelletkorrels met dit label geven bij verbranding minder as. Ook hebben deze pellets allemaal dezelfde dikte, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze vast komen te zitten in de kachel.

Milieuvriendelijke houtpellets kopen

Met een pelletkachel kan je een groot deel van je woning verwarmen, maar het is nog niet volledig gasvrij. Wel kan je zo’n 40% gas besparen. Omdat een pelletkachel ook CO2-neutraler is dan gas en stookolie, zijn houtpellets al milieuvriendelijker. Dit komt omdat pellets gemaakt zijn van samengeperst hout, wat betekent dat het hout als boom zijnde CO2 heeft opgenomen. Tijdens het verbranden laat het alleen die CO2 weer los. Dit houdt in dat er geen extra CO2 aan de atmosfeer wordt toegevoegd, maar de CO2 die het hout als boom heeft opgenomen weer de lucht in gaat.