Carbid Theater
Image default
Zakelijk

Mediation: wat gebeurt er tijdens een sessie?

 

Mediation is een alternatieve vorm van geschillenbeslechting die steeds populairder wordt. Het is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, betrokken partijen helpt om tot een overeenkomst te komen. Hieronder lees je meer over wat er allemaal gebeurt tijdens een mediation sessie.

Introductie

Een mediation sessie begint met een introductie van de mediator. De mediator zal zichzelf voorstellen en uitleggen wat de bedoeling is van de mediation. Vervolgens krijgen alle partijen de gelegenheid om zichzelf voor te stellen en hun kant van het verhaal te vertellen.

Probleemidentificatie

Na de introductie zal de mediator de betrokken partijen vragen om het probleem te identificeren. Dit is vaak het moment waarop emoties hoog oplopen, omdat de partijen vaak al lange tijd tegenover elkaar staan en elkaar beschuldigen. De mediator zal proberen om de partijen te kalmeren en ervoor te zorgen dat ze elkaar laten uitpraten.

Onderhandelen

Vervolgens zal de mediator beginnen met het onderhandelingsproces. De mediator zal de partijen uitnodigen om oplossingen aan te dragen en zal hen helpen om tot een overeenkomst te komen. De mediator zal de partijen ook helpen om te onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst, zodat beide partijen tevreden zijn.

Overeenkomst

Als de partijen tot een overeenkomst zijn gekomen, zal de mediator de overeenkomst op schrift stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van beide partijen. De mediator zal ervoor zorgen dat de overeenkomst duidelijk en bindend is.

Nazorg

Na afloop van de mediation sessie zal de mediator contact opnemen met de partijen om te vragen hoe het gaat en of de overeenkomst naar tevredenheid is uitgevoerd. Indien nodig kan er een vervolgafspraak worden gemaakt om te bespreken of er verdere actie nodig is.

Conclusie

Een mediation sessie is een gestructureerd proces dat bedoeld is om betrokken partijen te helpen bij het oplossen van een conflict. Het proces begint met een introductie van de mediator en de betrokken partijen, gevolgd door probleemidentificatie en onderhandelingen. Als er een overeenkomst is bereikt, wordt deze op schrift gesteld. Na afloop van de sessie zal de mediator contact opnemen met de partijen om te vragen hoe het gaat en of de overeenkomst naar tevredenheid is uitgevoerd. Mediation is een effectieve manier om conflicten op te lossen zonder tussenkomst van de rechter en kan een oplossing bieden voor diverse problemen in uiteenlopende sectoren. Op zoek naar mediation Roosendaal? 

 

https://www.buitengewoonmediation.nl/mediator-roosendaal/