Carbid Theater
Image default
Dieren

Hoe moet je jouw hond registreren en waarom is dit wettelijk verplicht?

Alle Nederlandse hondeneigenaren zijn wettelijk verplicht om zijn of haar hond(en) te registreren. Let erop dat je jouw hond registreert binnen de eerste twee weken na aankoop. Op deze manier zorg je ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke eisen die worden gesteld aan het houden van een hond als huisdier. Laat je jouw hond niet registreren? Dan riskeer je hoge boetes. Maar hoe en waar moet je jouw hond registreren? Om vervelende misverstanden te voorkomen, lees je in dit artikel precies hoe een registratie in zijn werk gaat, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken en optimaal kunt genieten van je nieuwe beste vriend! 

Hoe moet je jouw hond registreren?

Niet alleen hondeneigenaren, ook fokkerijen en handelaren moeten hun honden registreren. Dit moet binnen twee weken na de geboorte van een pup gebeuren. Om aan te geven dat de hond van eigenaar is veranderd, is het dus belangrijk dat jij jouw hond zo snel mogelijk registreert. Dit zorgt ervoor dat jouw persoonlijke gegevens aan de hond kunnen worden gelinkt. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de hond sneller kan worden teruggevonden bij vermissingen. Je kunt jouw hond zelf eenvoudig online registreren

Waarom is een registratie wettelijk verplicht?

De Nederlandse regering heeft hondenregistratie verplicht zodat malafide handelaren en fokkerijen gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. De gegevens van de vorige eigenaren van een hond worden immers vastgelegd in een nationaal systeem. Worden er meerdere zieke honden verkocht door één fokkerij? Dan kunnen er juridische stappen worden ondernomen. Daarnaast werkten veel malafide handelaren met valse paspoorten en stambomen. Gelukkig kun je nu altijd de achtergrond controleren. Je hond registreren is dus niet voor niets verplicht: het voorkomt miskopen én oplichting.

 

https://www.petlook.nl/hond-registreren/