Je voelt steeds de aandrang om te plassen, maar eenmaal op de wc komt er bijna niets en heb je het gevoel dat je van onderen in brand staat. Het geeft zo’n druk dat het wel lijkt alsof je blaas naar buiten komt. Je hebt buikpijn en een zeurende pijn onder in je rug. Als je achterom kijkt zie je dat je plas troebel is, misschien zit er zelfs wel bloed in en er zit ook nog eens een heel vies luchtje aan. Ja, je hebt een blaasontsteking! Laat je urine nakijken door de arts om het zeker te weten. Het beste kun je hiervoor ‘schone’ ochtendurine opvangen in een schoon potje. Was je geslachtsdeel met alleen water, zodat er geen bacteriën uit de schaamstreek in de urine terechtkomen. Vervolgens plas je het eerste beetje in de wc pot, waardoor ook de plasbuis schoonspoelt. Het middelste (schoonste) deel van de urine vang je op en het laatste beetje laat je in de wc pot lopen. Breng de urine binnen 2 uur naar de (huis)arts. Lukt dit niet, zet het dan even in de koelkast. Bewaar de urine niet langer dan 24 uur. Wat is een blaasontsteking? Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van je blaas ontstoken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak gaat het om de E.Coli bacterie die in je darmen leeft. Normaal gesproken is deze bacterie onschadelijk. Je hebt hem nodig voor het verteren van voedsel. Als hij echter in je blaas terechtkomt, kan hij daar een ontsteking veroorzaken, omdat hij zich vasthaakt aan de blaaswand. Een blaasontsteking is overigens niet besmettelijk, maar kan wel terugkomen of zelfs chronisch worden. Het is een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar. Ook vrouwen boven de 60 jaar zijn vaak het slachtoffer. Hoe kom je aan een blaasontsteking? In ieder geval krijg je het niet van tocht, vieze wc’s, of via iemand anders. Je hebt meer kans op een blaasontsteking als je:
Soms gaat een blaasontsteking uit zichzelf weer over, maar het kan ook ontaarden in een nierbekkenontsteking. In dat geval wordt altijd meteen gestart met een antibiotica kuur. De oorzaak van een nierbekkenontsteking is meestal het opstijgen van de bacteriën uit de blaas naar het nierbekken. Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen? Soms heb je gewoon de pech dat je om de haverklap last hebt van een blaasontsteking, maar toch loont het de moeite om na te gaan of je baat hebt bij één of meerdere van de volgende adviezen:
Trimethoprim wordt 1 keer per dag voorgeschreven bij een ongecompliceerde of een chronische blaasontsteking gedurende 3 tot 5 dagen. Geadviseerd wordt dit medicijn voor het naar bed gaan in te nemen. |