Carbid Theater
Image default
Kunst en Kitsch

Audiovisuele middelen bij een museuminrichting

Eén van de belangrijkste zaken bij een museum is dat bezoekers geboeid raken door wat ze zien. Dit maakt het vandaag de dag belangrijk om tentoonstellingen en museuminrichtingen interactief te maken om de bezoeker optimaal te kunnen verrassen en inspireren. Audiovisuele middelen hebben daar een belangrijke bijdrage aan. Audiovisuele middelen zorgen er namelijk voor dat de informatie en de tentoonstelling meer tot leven komen. Het zorgt voor meer dynamiek in de tentoonstelling of in het museum en draagt eraan bij dat de boodschap op een leuke en soms ook ludieke manier overgebracht wordt. Audiovisuele middelen kunnen functioneel ingezet worden, maar kunnen jouw tentoonstelling of museuminrichting ook een stuk meer creativiteit bieden. Kortom: audiovisuele middelen zorgen voor een totaalbeleving.

Wat zijn audiovisuele middelen

Audiovisuele middelen zijn alle apparaten die door middel van beeld en geluid ondersteuning bieden bij het presenteren van een tentoonstelling of helpen bij de klantreis van een museum. Voorbeelden van audiovisuele middelen zijn projectoren (beamers), audiosystemen, videowalls, headphones, touchscreens, led schermen, ipads etc. 

Met name beeldkwaliteit en interactiviteit hebben de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt. Mede daardoor zijn audiovisuele middelen niet meer weg te denken uit hedendaagse moderne musea. Dit is een positieve ontwikkeling. 

Verwachtingspatroon

Het gebruik van audiovisuele middelen wordt de nieuwe standaard. Bezoekers gaan hierdoor ook met een bepaald verwachtingspatroon naar een tentoonstelling of museum. Het is daarom belangrijk om bij de tijd te blijven en mee te gaan in deze trend. De mate waarin is natuurlijk ook afhankelijk van de doelgroep en het aanbod. 

De voordelen van audiovisuele middelen

Het grootste voordeel van het gebruik van audiovisuele middelen is dat het de boodschap beter overbrengt. Waarom dan? Omdat beeld beter onthouden blijft dan enkel geluid. Het gebruik van bewegend beeld zorgt er dus voor dat de boodschap effectiever wordt overgebracht. 

Een ander voordeel is dat je langer de aandacht van de bezoeker vast kunt houden door het gebruik van verschillende audiovisuele middelen. Ze raken meer betrokken bij wat er om hen heen gebeurt. Door je presentatie of tentoonstelling interactief te houden blijf je het publiek verrassen en inspireren. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van spraakherkenning, knoppen, camera’s, geur of touchscreens. De mogelijkheden zijn enorm. 

Nieuwsgierig geworden? 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw museuminrichting of tentoonstelling? Laat je dan adviseren door een adviseur en ontdek welke middelen het beste passen bij jouw specifieke vraagstuk. 

 

https://www.bruns.nl/