GrafKunst of onzin?Onder druk van tegenstanders is een dansvoorstelling op de begraafplaats in Alkmaar afgelast. De dansers van danscollectief WArd/waRD waren onthutst door de heftige reacties die de plannen voor hun dansvoorstelling Q61 Cemetery tussen grafstenen opriepen.
De reacties waren zo heftig dat de veiligheid van de dansers en het publiek door de politie niet gegarandeerd kon worden. Choreografe Ann Van den Broek was aangedaan door de heftige die de plannen om te dansen tussen grafstenen, grafmonumenten en grafzerken. Boze tongen beweerden dat de dansers respectloos óp de grafzerken zouden gaan dansen.. Een omwonende die de repetities had gezien vond het juist vol van respect en dat op de graven zelf gedanst werd was pertinent niet waar. Gevalletje van nepnieuws dus. De opmerking van Van den Broek dat zij met haar dansvoorstelling “mensen ‘iets emotioneels wilde laten meemaken” en dat “mensen te weinig verdriet deelden” schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.
Dat was mijns inziens ook niet zo tactisch en komt nogal bevoogdend over. Alsof bezoekers aan een begraafplaats nog niet genoeg emoties meemaken. Wie zijn wij om te oordelen over anderen of emoties over dood en verlies wel of niet genoeg gedeeld worden. Graven op BegraafplaatsDe plannen om te dansen op de begraafplaats in Alkmaar leidde tot een veel gedeelde ingezonden brief aan de Volkskrant. De schrijver schrijft daarin terecht dat mensen die “dat ene graf gehuurd hebben” echt geen dansvoorstelling nodig om hun verdriet te voelen. En dat niet iedereen graag zijn verdriet met anderen wil delen. Persoonlijk vind ik je het beste van begraafplaatsen af kunt blijven, om nog ergens de stilte te kunnen ervaren; de stilte van de wind in de bomen. Een weduwenaar probeerde in kort geding te voorkomen dat de dansvoorstelling Q61-Cemetery tussen de graven op de begraafplaats zou worden gedanst. Hoewel Burgervader Bruinooge van Alkmaar vond dat respectvol en zorgvuldig met graven op de begraafplaats werd omgegaan. Het mocht niet baten. Op last van de politie wed de voorstelling definitief afgelast.
Overlijden en doodHoe ga je met de dood om? Ze zeggen wel eens dat iedereen graag naar de hemel wil, maar dat niemand dood wil. Vroeger zou men daarom op graven op kerkhoven dansen, om zo onvermogen om de dood te begrijpen uit te drukken. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit eerder gehoord dat men in vroegere tijden in Europa op graven zou hebben gedanst. Het spreekwoord op iemands graf dansen betekent ook heel wat anders.
Van den Broek ziet als kunstenaar kunst en dans als een middel om maatschappelijke en gevoelige onderwerpen zicht en tastbaar te maken. Haar werk is intens en volgens sommigen zelfs agressief. Als de plannen met meer respect waren gebracht had het waarschijnlijk op veel meer steun kunnen rekenen. C’est le ton qui fait la musique” Grafmonument en rouwenEen grafmonument biedt mensen troost en een plaats om te rouwen. Het helpt om emoties te voelen en te verwerken.
Memorabel AfscheidsmonumentenMemorabel Afscheidsmonumenten helpt nabestaanden met persoonlijke gedenktekens en grafmonumenten van RVS, glas en cortenstaal. Alle grafmonumenten zijn eenmalig en uniek. Alles wordt in Nederland gemaakt door vakmensen. Nabestaanden zijn welkom om tussendoor te komen kijken. Jeroen StokDit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt.
Jeroen Stok #grafsteen, #graf, #grafzerk, #begraafplaats, #kerkhof, #uitvaart
|
https://www.memorabel.nl/ |