Carbid Theater
Image default
Zakelijke dienstverlening

Zo ziet een gezonde lunch eruit

Hoeveel je moet eten en drinken is afhankelijk van leeftijd, geslacht, hoe actief je bent en de doelen die je nastreeft. Maar geen enkel voedingsmiddel bevat alle essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

Daarom draait een gezond voedingspatroon om afwisseling en om het dagelijks kiezen van verschillende voedingsmiddelen uit elk van de hoofdgroepen.

En als we zeggen evenwichtig, bedoelen we meer van bepaalde voedingsmiddelen eten en minder van andere. Maar de porties zijn de laatste jaren groter geworden, omdat we steeds grotere borden en kommen gebruiken. En grotere porties kunnen het moeilijker maken om gewicht onder controle te houden. In dit artikel bespreken we hoe een gezonde lunch op kantoor eruit kan zien.

We hebben de voordelen van elke voedingsgroep hieronder belicht – sommige helpen je hart te beschermen en andere beïnvloeden je bloedsuikerspiegel langzamer – allemaal heel belangrijk om te weten. Leer ze kennen en hoe gezonde keuzes u kunnen helpen uw risico op diabetes complicaties te verminderen.

Groenten en fruit

Gezond eten betekent niet dat je geen fruit mag eten. Groenten en fruit bevatten van nature weinig calorieën en zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien geven ze smaak en variatie aan elke maaltijd. 

Vers, diepvries, gedroogd en uit blik – ze tellen allemaal mee. Kies voor een regenboog aan kleuren om een zo breed mogelijk scala aan vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Probeer vruchtensappen en smoothies te vermijden omdat ze niet zoveel vezels bevatten.

Als je probeert de hoeveelheid koolhydraten die je eet te beperken, kom je misschien in de verleiding om fruit en groenten te vermijden. Maar het is zo belangrijk om ze elke dag in je dieet op te nemen. Er zijn koolhydraatarme opties die je kunt proberen.

Groenten en fruit kunnen helpen beschermen tegen beroertes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en sommige vormen van kanker – en als je diabetes hebt, loop je meer risico om deze aandoeningen te ontwikkelen.

Voordelen van een gezonde lunch

  • Helpen je spijsverteringsstelsel goed te laten werken.

  • Helpen het lichaam te beschermen tegen hartaandoeningen, beroertes en sommige vormen van kanker.

Hoe vaak groenten eten?

Iedereen moet ernaar streven om minstens vijf porties per dag te eten. Een portie is ongeveer wat in de palm van je hand past. 

Langzame koolhydraten

Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn dingen als aardappelen, rijst, pasta, brood, chapati’s, naan en bakbananen. Ze bevatten allemaal koolhydraten, die worden afgebroken tot glucose en door onze cellen als brandstof worden gebruikt. Het probleem met sommige zetmeelrijke voedingsmiddelen is dat ze de bloedsuikerspiegel snel kunnen doen stijgen. Deze voedingsmiddelen hebben een zogenaamde hoge glykemische index (GI). Bekijk de website van de Buurtboer voor meer informatie.

 

https://www.debuurtboer.nl/