Carbid Theater
Image default
Woning en Tuin

Welke maat huisnummer kopen?

Huisnummers zijn er in meerdere afmetingen en formaten. De eerste stap is het bepalen van een mooi model. Daarna kunt u gaan nadenken over de gewenste en noodzakelijke afmeting. Bij het kiezen van een afmeting huisnummer speelt namelijk zowel functionaliteit als design een rol. In deze blog vertellen we u daar meer over. Met als doel: na het lezen van dit artikel kunt u weloverwogen een keuze maken.

Design

Design speelt een steeds belangrijkere rol in het keuzeproces voor een huisnummer. Het oog wilt immers ook wat. Mensen besteden steeds meer tijd, energie en geld aan het opfleuren van hun interieur. Maar ook de gevel en het aangezicht van het huis krijgt meer en meer aandacht. En een huisnummer kan dan een centrale rol in spelen.

Momenteel is het erg hip om te kiezen voor een bovengemiddeld groot huisnummer. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om niet te overdrijven. Want bij design draait het om balans. Er is ook zo iets als te veel. Zo zal een huisnummer van 30 of 50 centimeter doorgaans niet mooi ogen op een rijtjeshuis welke dicht bij de weg gelokaliseerd is.

Ons eigen huis hebben we voorzien van een huisnummer van 20 centimeter hoog. Deze is wat groter dan normaal. Helaas zie je ze nog niet zo veel, maar wij hebben hem toch kunnen vinden. Bekijk bijvoorbeeld eens huisnummer zwart van deze webshop en selecteer de collectie huisnummers ‘’20cm’’.

Anno 2020 is een 3D huisnummer van RVS trouwens ook een goede keuze, voor wie van design houdt. Deze zijn, in vergelijking met normale huisnummers in dezelfde afmeting, nog beter zichtbaar voor voorbijgangers. Een foto van zo’n driedimensionaal nummer treft u hieronder:

Functionaliteit

De tweede reden om een huisnummer te hebben is functionaliteit. Dit om te zorgen dat postbodes, pakketjesbezorgers, familie en vrienden u woning kunnen vinden. Of de hulpdiensten. Vanuit die optiek zijn huisnummers zelfs verplicht. Heeft u trouwens ooit een huis zonder huisnummer gezien? Ik niet in ieder geval. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat het huisnummer goed zichtbaar is vanaf de openbare weg. De zichtbaarheid is een combinatie van de grootte van het huisnummer en de afstand van uw gevel tot de openbare weg. Voor normale doorsnee Nederlandse rijtjeshuizen en twee onder één kap woningen raden wij een huisnummer van 10 tot 25 centimeter aan. Wanneer uw huis en dus uw gevel bovengemiddeld groot is, kunt u overwegen om een huisnummer van 30 centimeter te kiezen. Bij een industriële woonstijl of kantoorpanden wordt soms een huisnummer t/m 50 centimeter gekozen, alhoewel dit wel relatief weinig voorkomt. Woont u op een boerderij? Dan kunt u eventueel een klein huisnummer aan een paaltje bij de weg, of aan het hek plaatsen. Tevens kunt u uw gevel dan ook nog voorzien van een stijlvol huisnummer.