Carbid Theater
Image default
Gezondheid

Waarom overstappen naar een koolhydraatarm dieet?

Je vrienden doen het, je buren doen het, collega’s doen het en zelfs je ouders beginnen er binnenkort mee.

Jup, een koolhydraatarm dieet.

 

Wat is een koolhydraatarm dieet eigenlijk?

Wel wanneer men over een koolhydraatarm dieet spreekt dan gaat het over een dagelijks inname van calorieën die is opgebouwd uit minstens 70% vetten, 20% proteïnen en 10% koolhydraten.

Waarom dat zoveel mensen overstappen naar een koolhydraatarm dieet is duidelijk, je ziet het in de resultaten.

Een groter deel van het vetverlies komt uit uw buikvet als je een koolhydraatarm dieet volgt. Wat erg aantrekkelijk klinkt voor mensen die een bepaald lenig fysiek willen bereiken.

Waarom?
Wel, al het vet in je lichaam behoort niet tot dezelfde soort. Er zijn verschillende classificaties van vetten in je lichaam. Waar je overige vetten worden opgeslagen, zal ook bepalen hoe het uw gezondheid en het risico op toekomstige ziektes beïnvloedt. 
 
De twee belangrijkste soorten zijn onderhuids vet, dat zich onder uw huid bevindt, en visceraal vet, dat zich ophoopt in uw buikholte.

Visceraal vet heeft de neiging zich vooral rondom uw organen te nestelen. Een grote hoeveelheid visceraal vet wordt in verband gebracht met insulineresistentie en ontstekingen en kan metabole disfunctie veroorzaken waardoor je lichaam overtollige vetten met veel moeite kan verbranden.

Koolhydraatarme diëten zijn erg effectief in het verminderen van dit schadelijke buikvet. Dit zou op termijn moeten leiden tot een drastisch verminderd risico op hartaandoeningen en diabetes type 2. 

Naast het feit dat je al een enorme boost krijgt in je anabolische staat ga je dus ook al van je bierbuikje kunnen af komen.

Een ander benefiet van een koolhydraatarm dieet is dat het de normale eetlusten wegstopt doordat je lichaam op zoek is naar een alternatieve energiebron. De eerste dagen zal het moeilijk zijn om vol te houden doordat je lichaam nog gewend is aan koolhydraten te gebruiken als de primaire brandstof voor je lichaam, eens dat je lichaam went aan het gebruik van voornamelijk vetten en eiwitten als een energiebron zul je van dat hongergevoel af moeten geraken. Dit is veel makkelijker voor je lichaam om te verteren omdat het niet de overige calorieën van een grote hoeveelheid koolhydraten moet verwerken voor dat het aan de andere macronutriënten kan beginnen.

Nadat je deze benefieten hebt gehoord kun je waarschijnlijk zelf wel bepalen of je het eens wilt uitproberen, lees je in wat eiwitrijke producten zijn en probeer deze in je dieet te verwerken en houdt het minimaal 2 weken vol.