Carbid Theater
Image default
Aanbiedingen

Slaperigheid en de oorzaken ervan

Wat veroorzaakt slaperigheid?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van overmatige slaperigheid overdag. Een van de meest voorkomende oorzaken is een chronisch slaaptekort, door lange werktijden, een onregelmatig schema, slapeloosheid of andere oorzaken.

Overmatige slaperigheid kan ook worden veroorzaakt door gefragmenteerde slaap of slaap van slechte kwaliteit. Meerdere keren per nacht opstaan om naar het toilet te gaan verstoort bijvoorbeeld het natuurlijke verloop van de slaapfasen en kan het aandeel van de herstellende trage-golfslaap verminderen. Roken, te weinig bewegen en andere levensgewoonten kunnen de slaapkwaliteit ook verstoren en slaperigheid overdag veroorzaken.

Veel mensen die overdag overmatig slaperig zijn, lijken geen problemen te hebben om voldoende te slapen. In deze gevallen kan slaperigheid een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand of slaapstoornis.

Slaap-waakstoornissen

Slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu, rustelozebenensyndroom en periodic limb movement disorder staan erom bekend dat ze gefragmenteerde slaap veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen micro-wekken veroorzaken die de slaapstroom verstoren, hoewel patiënten zich er misschien niet van bewust zijn dat ze deze aandoeningen hebben totdat ze een slaaparts bezoeken.

Andere slaap-waakstoornissen werken directer in op de neurologische mechanismen die de slaapcyclus reguleren. Aandoeningen zoals narcolepsie en idiopathische hypersomnie zouden invloed hebben op de hormonen die de waakzaamheid bevorderen, waardoor men overdag slaperig is.

Mensen met een circadiaans ritme stoornis ervaren een disconnectie tussen hun innerlijke lichaamsklok en de tijdstippen waarop ze wakker moeten zijn. Dit kan zowel slapeloosheid veroorzaken als men probeert te slapen als overmatige slaperigheid als men wakker is.

Andere gezondheidsproblemen

Chronische medische aandoeningen en geestelijke gezondheidsproblemen gaan vaak gepaard met slaperigheid overdag. Veel voorkomende boosdoeners zijn depressie, angst, schizofrenie, lupus, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, kanker, chronische pijn, obesitas14 en hypothyreoïdie, onder anderen.

Gezondheidsaandoeningen en slaapproblemen hebben vaak een tweerichtingsverkeer effect. Niet goed slapen kan het herstel belemmeren en ook de diagnose van gezondheidsproblemen zoals de ziekte van Parkinson15 in een later stadium voorspellen. Nieuw onderzoek suggereert dat de neiging tot slaperigheid overdag zelfs een genetische component kan hebben.

Wanneer moet u met uw arts praten?

U moet naar de dokter gaan als u zich voortdurend moe voelt, als overmatige slaperigheid overdag uw dagelijks leven beïnvloedt, of als u denkt dat het een teken van een onderliggende aandoening is.

Uw arts zal tests doen en vragen stellen over uw slaapgewoonten om te proberen de oorzaak van uw slaperigheid te achterhalen. Hij of zij kan ook aan uw bedpartner vragen of u ’s nachts hijgt, snurkt of uw benen beweegt. Als ze een slaapstoornis vermoeden, kunnen ze u doorverwijzen naar een slaapspecialist om meer tests uit te voeren.

Behandelingsmethoden voor slaperigheid overdag zijn afhankelijk van de oorzaak. De arts zal u waarschijnlijk eerst slaaphygiënische tips geven en u aanmoedigen om meer te slapen.  

Slaapproducten in huis halen om beter te slapen

Uw slaapproblemen oplossen met bijvoorbeeld een beter matras, hoofdkussen, verzwaringsdeken of andere handige producten voor uw slaapkamer? Op slaapwijsheid.nl staan uitgebreide productreviews die je verder helpen. Slaap lekker!

https://slaapwijsheid.nl/