Carbid Theater
Bedrijven

Etikettendrukkerij: voorgaande technologieën

Een etikettendrukkerij is in het algemeen bekend als een plek waar inkt op een ander materiaal kan worden gedrukt. Het voornaamste voorbeeld is een boek wat bedrukt wordt met letters en afbeeldingen. Maar er zijn talloze andere mogelijkheden binnen een drukkerij.

Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde kladblokken voor je werknemers, T-shirts met een naam erop, posters voor het volgende evenement en nog veel meer. Dit artikel beschrijft verschillende technologieën die voorafgingen aan de drukpers, maar ook de technische aspecten van een drukpers.  

Voorgaande technologieën etikettendrukkerij

Er gingen veel technologieën en uitvindingen vooraf aan de drukpers die men nu kent uit een drukkerij. Deze technologische ontwikkelingen waren onder meer: productie van papier, ontwikkeling van inkt, houtsnededruk en distributie van brillen. Tegelijkertijd hadden een aantal middeleeuwse producten en technologische processen een bepaald niveau van ontwikkeling bereikt waardoor ze mogelijk voor printdoeleinden konden worden gebruikt.

Gutenberg combineerde ze tot één compleet en functionerend systeem en perfectioneerde het printproces door alle fasen heen door een aantal eigen uitvindingen en innovaties toe te voegen. Dit was het begin van de drukkerij.  

Technische aspecten van een drukpers

Deze sectie beschrijft de techniek achter de pers die vroeger in de drukkerij stond. Kleine individuele metalen letters worden door een componist in de gewenste tekstregels geplaatst. Meerdere regels tekst zouden tegelijkertijd worden gerangschikt en het juiste aantal pagina’s werd samengesteld.

De tekst is geïnkt met twee kogels, kussentjes gemonteerd op handvatten. Deze inkt werd vervolgens gelijkmatig op de tekst aangebracht. Een vochtig stuk papier werd vervolgens van een stapel papier gehaald en op het timpaan gelegd. Het papier was vochtig omdat hierdoor het type beter in het papier ‘bijt’.

Kleine pinnen houden het papier op zijn plaats. Met meerdere drukpersen was een drukkerij ontstaan. Het is duidelijk dat de drukkerij erg belangrijk is geweest voor het verspreiden van informatie door steden en landen.

https://www.optimumgroup.nl/