Carbid Theater
Dienstverlening

De Boekhouder

De Boekhouder
Een boekhouder houdt zich bezig met de financiën van een bedrijf of onderneming. Hij kan alle inkomsten, uitgaven en andere kosten voor je bedrijf bijhouden. Verder kan hij ook de belasting- of btw aangifte voor je doen. Voor bedrijven die werknemers in dienst hebben, kan hij ook de loonadministratie doen. Omdat hij gespecialiseerd is doet hij het werk sneller en efficiënter dan als de ondernemer zelf deze taken zou vervullen.
 
Wat doet een registeraccountant
Een registeraccountant houdt zich bezig met de financiële verantwoording van een bedrijf en is bevoegd om de geldigheid van een jaarrekening vast te stellen. Dit is een beschermd beroep, dus niet iedereen mag het worden en het beroep is gebonden aan strenge regels.
 
Opleiding van een boekhouder
In Nederland heeft een boekhouder meestal een mbo-niveau 4 opleiding of een hbo-bachelor. Echter kan iedereen zich boekhouder noemen omdat er geen wettelijke regels daarvoor bestaan. Accountants daarentegen moeten een post-hbo of wo-opleiding gevolgd hebben en moeten zich houden aan gedrags- en beroepsregels. Verder moeten ze zich regelmatig. verplicht bijscholen.
 
Verschil tussen boekhouder en accountant
Iedereen mag zich boekhouder noemen, ongeacht hun kwalificaties (natuurlijk kan je wel hun reputatie controleren. Iedereen die verstand heeft of denkt te hebben van boekhouden mag dus aan de slag ermee. Daarentegen is de titel “accountant” beschermd. Deze kun je verdienen door een accountantsopleiding succesvol af te ronden. Daarnaast zijn er wel opleidingen voor boekhouders maar deze zijn niet verplicht. Een accountant is verplicht zich te verzekeren tegen mogelijk verkeerd uitgevoerde werkzaamheden of verkeerd gegeven adviezen maar een boekhouder niet.
 
Wat kost een boekhouder?
Het uurtarief van een boekhouder variëert tussen de 70 en 100 euro. Een beginnende boekhouder kan je vinden vanaf 45 euro per uur, maar voor eentje die zeer ervaren is moet je al gauw tussen de 150 en 200 euro per uur neertellen. Sommige bedrijven (dit zijn vooral grotere bedrijven met meerdere werknemers en een relatief hoge omzet) hebben een boekhouder in vaste dienst. Het gemiddeld salaris voor een boekhouder in loondienst is 3249 euro per maand (bruto).
 
Beste Boekhoudsoftware
Er zijn verschillende programma’s waarmee een boekhouder kan werken. Het welbekende Microsoft Excel is een robuust en breed toepasbaar programma dat je voor bijna alles wat cijfers betreft kunt gebruiken. Maar er is ook gespecialiseerde boekhoudsoftware, zoals DigiBTW en MoneyMonk. Daarnaast kan je ook online boekhouden, onder andere op e-Boekhouden.nl en Myfinance.nl. Genoeg keuze dus!

https://boekhouder-offertes.com/