Carbid Theater
Image default
Auto's en Motoren

Bromfiets licentie tests

Voor het behalen van een Nederlands bromfietsrijbewijs (categorie AM) is het noodzakelijk het CBR theorie-examen bromfiets en het CBR rijexamen af ​​te leggen. CBR Theorie toetsen worden pas aangeboden als je 15 wordt. Vanaf 15 jaar kun je een plek reserveren voor deze toets. Voor het afleggen van dit examen is het afleggen van het CBR Bromfiets examen of de bromfietscursus een voorwaarde. Vanaf je 15e kun je het CBR Bromfiets examen aanvragen, maar pas vanaf je 16e! Voor zowel snorfietsen (blauw kenteken) als bromfietsen (geel kenteken) gelden de keuringen ongeacht of ze op benzine of elektriciteit rijden. Schrijf u in voor een dagcursus en bereid u voor op uw licentie test.

Verschillende soorten licenties

  • Bromfietsrijbewijs ‘AM’ (alleen bij CBT-cursus)
    Met een voorlopig rijbewijs mag je op een scooter of motorfiets van 49 cc rijden met een maximumsnelheid van 28 mph als je 16 jaar oud bent en een CBT haalt met een tijdelijke vergunning. L-platen zijn verplicht en u mag geen passagiers vervoeren of op snelwegen rijden. Dit is een recht van twee jaar. Als alternatief kun je na twee jaar doorstromen naar een andere categorie motorrijbewijs.

  • Bromfietsrijbewijs, ‘AM’ (geslaagd voor theorie- en praktijkexamen)
    Voor dit type rijbewijs is een minimumleeftijd van 16 jaar vereist. Om te beginnen, moet u een computer gebaseerde test voltooien. Er moet een theorie-examen motor zijn, gevolgd door een training en een praktisch examen op een machine tot 50cc. In vergelijking met het simpelweg halen van een CBT-cursus, kun je met elke bromfiets (tot 50cc) zonder L-platen rijden en mag je ook een passagier meenemen.

  • Motorrijbewijs ‘A1’ (maximaal vermogen 11kW)
    Voor dit type rijbewijs is een minimumleeftijd van 17 jaar vereist. Je CGT moet eerst worden ingevuld. Na het behalen van het theorie-examen heb je een training en een praktijkexamen nodig op een motorfiets tussen 75cc en 125cc. Als u eenmaal geslaagd bent voor uw praktijkexamen, komt u in aanmerking om op elke fiets tot 125 cc te rijden, zolang de motor niet meer dan 11 kW bedraagt ​​en een duopassagier is toegestaan. Als je minimaal twee jaar in het bezit bent van dit rijbewijs, mag je de module 1 en module 2 praktijktests opnieuw doen op een grotere fiets en upgraden naar een beperkte ‘A2’-licentie op 19-jarige leeftijd.

Een motorrijbewijs halen

Vanaf je 24e kun je een volledig motorrijbewijs aanvragen. Er is een brommerrijbewijs cursus die je het proces leert. Voorwaarde is dat je in het bezit bent van een theoriecertificaat motor of een rijbewijs B. Het motorrijbewijs bestaat uit twee delen: het AVB (voertuigcontrole), gevolgd door het AVD (verkeersdeelname). Voor een motor met een cilinderinhoud tot 125 cc en 11 kW kun je als 18-jarige examen doen. Als je 20 jaar bent en in het bezit bent van het motorrijbewijs A1, kun je het motorrijbewijs A2 halen. Voor categorie A2 geldt een limiet van 35 kW. Tegen de tijd dat je 22 bent, mag je examen klasse A doen voor zware motorfietsen (onbeperkt vermogen / minimaal 50 kW).

Elektrische scooters

Uit onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder duizenden Nederlanders blijkt dat er in Nederland zo’n 167.000 elektrische scooters zijn. In veel gevallen mogen scooters niet op de openbare weg, wat een behoorlijk aantal is. De overheid heeft het gebruik van scooters op de openbare weg nog niet goedgekeurd. Het gebruik van scooters neemt echter snel toe. Zo’n 72.000 mensen willen tegen het einde van het jaar een elektrische scooter kopen, aldus de onderzoekers.