Carbid Theater
Woning en Tuin

5 tips bij het opstellen van een lichtplan

Het kan verleidelijk zijn om een lamp die u mooi vindt te kopen, maar weet u ook zeker of u optimaal kunt profiteren van deze mooie lamp? Het kan handig zijn om voor de verlichting in uw ruimte een verlichtingsplan op te stellen. In een dergelijk plan legt u op voorhand vast welk soort verlichting het beste op bepaalde plekken uitkomt. Dit stelt u in staat om heel gericht verlichting aan te schaffen waar u ook daadwerkelijk veel profijt van zult hebben.

1. Opstellen van een plattegrond

De basis van een verlichtingsplan is een plattegrond van de ruimte die u wilt verlichten. Dit hoeft helemaal geen professioneel opgestelde plattegrond te zijn. U heeft voldoende aan ruitjespapier en een potlood. Het is belangrijk dat u uw plattegrond zo compleet mogelijk maakt en geen zaken over het hoofd ziet. Meubels zullen vanzelfsprekend ingetekend worden, maar denkt u ook aan deuren, ramen en schilderijen die u eventueel wilt laten uitlichten. Wilt u het toch wat professioneler aanpakken? Er zijn voldoende gratis 3D-tekenprogramma’s te downloaden waar u een strakke plattegrond mee ontwerpt. Een daarvan is bijvoorbeeld het programma Sketchup. Hiermee kan u mooie driedimensionele weergaven creëren van uw interieur.

2. Bepaal de bestemming van de ruimte

Maak een overzicht of lijst van alle activiteiten die in de ruimte plaatsvinden en waar dus bepaalde verlichting voor nodig kan zijn. Aan een eettafel zult u eten, maar wordt misschien ook huiswerk gemaakt of een hobby uitgevoerd. De zithoek dient voor het ontvangen van visite, maar ook voor een gezellig avondje voor de televisie. Markeer op de plattegrond vervolgens alle functionele plekken met een lichtcirkel. Hier hoeft u nog niet direct de exacte positie van een lamp in te tekenen.

3. Welk soort verlichting?

Nu u duidelijk in beeld heeft op welke plekken u licht nodig heeft, is het tijd om het soort verlichting per locatie te bepalen. Gaat het om basisverlichting die een groot oppervlakte moet beslaan of sfeerverlichting voor enkel bij de zithoek? Denk ook aan accentverlichting voor bijvoorbeeld schilderijen. Zo creëert u met de diverse soorten verlichting vanzelf harmonie in uw ruimte.

4. De plek van de verlichting

U kunt nu veel beter de locatie van verlichting bepalen en ook welk soorten lampen er gebruikt moeten worden. Houd bijvoorbeeld rekening met een plafond met weinig ruimte, waar u dus enkel inbouwspots met lage inbouwdiepte kunt bouwen. Tekent u ook schakelaars of stopcontacten in de plattegrond of waar deze geplaatst moeten worden. U kunt op een bepaalde plek wel verlichting willen, maar het wordt lastig als er geen stroompunt in de buurt is.

5. Kies lampen en armaturen

Nu kunt u op zoek gaan voor de juiste lampen en armaturen voor alle plekken die u op uw plattegrond heeft ingetekend. U kunt nu uw design plafondspots aanschaffen of die mooie tafellamp. Bepaal wel goed welk soort lampen u in uw armaturen plaatst in verband met de lichtkleuren. Vooral als u LED lampen gaat plaatsen heeft u voldoende keuze uit diverse soorten kleuren licht.