Carbid Theater
Image default
Bedrijven

3 tips voor het rijden bij glad weer

Als je net klaar bent met je rijlessen bij een erkende rijschool, zoals autorijschool Maastricht, en je eindelijk je rijbewijs op zak hebt, zal je voor het eerst helemaal zelfstandig moeten rijden. Nu is dit niet heel verschillend van de rijlessen die je hebt gevolgd, maar in het geval dat er gladheid op de weg is, bijvoorbeeld in de winter, dan kan de auto nog wel eens onverwachts bewegen. Daarom is het goed om enkele tips in je achterhoofd te houden als je rijdt op een glad wegdek.

Trek niet te snel op

Als je snel optrekt op een gladde ondergrond, dan kan het zijn dat de wielen gaan draaien, maar dat ze zich niet vastgrijpen aan het wegdek. Op deze manier zullen de wielen blijven draaien, maar kom je niet vooruit. Dit wordt ook wel een uitglijder genoemd en het is iets waar veel beginnende autocoureurs problemen mee hebben, zodra het winter wordt. De oplossing is om niet te snel op te trekken en, misschien zelfs, om in de tweede versnelling proberen op te trekken. Dit houdt de draaisnelheid van de banden laag, waardoor ze genoeg grip op de weg kunnen krijgen.

Volg de afstandsregels die je hebt geleerd bij autorijschool Maastricht

Afstand houden van je voorligger is altijd belangrijk, maar van nog groter belang bij een glad wegdek. Dit komt omdat je remweg langer zal zijn, waardoor je langer nodig zal hebben om volledig tot stilstand te komen. Als je dan te dicht op je voorligger zit, wordt het moeilijk om een botsing te vermijden. Houd dus de regel aan die je hebt geleerd bij autorijschool Maastricht. Vaak wordt namelijk geleerd om minstens twee tellen afstand te houden.

Stuur rustig

Om jouw controle over de auto maximaal te houden, is het de bedoeling dat je het stuur rustig beweegt. Bij een abrupte stuurbeweging kan de auto grip verliezen, waardoor je zal gaan glijden. Zodra je auto eenmaal glijdt, is het moeilijk om de controle weer terug te krijgen.

https://cordewenerscholing.nl/