Carbid Theater
Dienstverlening

Het materiaal van de toekomst | Deel 2: Hoe beïnvloedt glas ons dagelijks leven?

Het materiaal van de toekomst | Deel 2: Hoe beïnvloedt glas ons dagelijks leven?
 
Glas is al duizenden jaren een favoriet materiaal van artiesten en architecten. De verschillende vormen, kleuren, sterktes en mate van doorzichtigheid geven tal van design opties. Tegenwoordig moeten we er niet zelfs aan denken in een huis te wonen zonder ramen. Maar glas is meer dan alleen een mooi bouwmateriaal. Zoals we in deel 1 van deze serie over de toekomst van glas al aangaven, kan glas voor ongelofelijk veel dingen gebruikt worden en dringt het al eeuwenlang door in allerlei aspecten van ons dagelijks leven.
 
Glas kan veel meer met licht dan alleen zonlicht je huis binnen laten
Heb je in de winter ooit geprobeerd om met handschoenen aan je smartphone te gebruiken? En je vervolgens afgevraagd waarom dat niet werkt? Dat komt door één van de meest nuttige eigenschappen van glas: Het kan gebruikt worden om straling heel precies te manipuleren. Bijvoorbeeld om te kunnen detecteren wanneer een beeldscherm door een warme mensenvinger aangeraakt wordt, zodat je niet per ongeluk in je broekzak je halve telefoonlijst opbelt. Maar met glasvezelkabels kan je ook razendsnel internetsignalen versturen, of nog belangrijker: met microscopen lichtstralen vergroten, waardoor we bacteriën kunnen bestuderen. Zonder glas zou de medische wetenschap waarschijnlijk honderd jaar achterlopen.
 
Augmented reality
Je hebt de term misschien al ooit gehoord: augmented reality. Kort gezegd is augmented reality een verzamelnaam voor technologie die ons extra informatie geeft over de wereld om ons heen, terwijl we er naar kijken. Zo hebben sommige auto’s al navigatie die netjes op de voorruit geprojecteerd wordt en zijn er al brillen die als smartphone gebruikt worden. Hét favoriete materiaal van al deze technologieën? Je hebt het vast al geraden.
 
Glas kan het milieu redden
Waarschijnlijk ben je al op de hoogte van het feit dat dubbel glas je huis veel beter isoleert, waardoor je veel minder energie verbruikt. Maar dit is maar één manier waarop glas bijdraagt aan een schonere toekomst. Glas kan namelijk helemaal bacterievrij gemaakt worden, wat het zeer geschikt maakt voor keukens of laboratoria. Andere materialen die dit soort eigenschappen bezitten veroorzaken vaak veel meer vervuiling. Zo is het hoofdbestanddeel van plastic nog altijd olie. Een schonere wereld wordt dus mede mogelijk gemaakt door glas.
 
Dit was maar een korte greep uit de vele toepassingen waar glas tegenwoordig voor gebruikt wordt. Maar dat betekent niet dat alle toepassingen al bedacht zijn. Experts verwachten dat we nog maar net begonnen zijn met alle mogelijkheden van glas ontdekken. Benieuwd naar de rol van glas in onze toekomst? Kijk dan bij het volgende deel van onze serie “Glas: het materiaal van de toekomst”.
 
Vraag de glaszetter naar meer informatie

https://glaszetterdirect.nl/