Carbid Theater
Image default
Groothandel

De normen bij onthardingszout: ken uw zout

Wanneer u voor uw waterontharder onthardingszout gaat kopen, wilt u natuurlijk wel kwalitatief zout dat uw harstcilinders goed reinigt en geen schade in uw waterontharder veroorzaakt. Gelukkig moeten producenten van zout, en dus ook regeneratiezout, zich in Europa houden aan strenge eisen. Die hebben bijvoorbeeld betrekking op het gebruik van additieven. Zo weet een consument dat het aangekochte onthardingszout kwalitatief is en bovenal veilig. Bij H. van Namen B.V. schaft u kwalitatief goed zout aan voor een lage prijs.

Wat is van belang?

Als u niet thuis bent in de Europese normen, dan zegt een combinatie van letters en cijfers u waarschijnlijk nog niet veel over de kwaliteit van uw onthardingszout. Daarom zullen hieronder de meest bekende keurmerken langskomen met een duidelijke uitleg, zodat u nooit meer met vragen voor een schap staat.

EN973A

Deze norm is specifiek van toepassing voor regeneratiezout. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid natriumchloride in het zout, die zorgt voor de opname van kalk uit uw harstcilinders. Hoe hoger dit gehalte, hoe beter het zout zijn werk kan doen. Onthardingszout dat aan deze norm voldoet, is zout met de hoogste zuiverheidsgraad liggend boven de 99.4 procent. Type B heeft niet een dergelijk hoge zuiverheidsgraad en is daarom minder geschikt voor waterontharders.

DIN19604 en AFNORT90-612

Deze Duitse respectievelijk Franse norm beschrijft de technische kenmerken van het natriumchloride wat gebruikt kan worden in waterontharders. De vorm kan granulair zijn, dus in korrelvorm, of in een tabletvorm.

EN16370

Deze Europese norm stelt dat er geen additieven in het onthardingszout mogen zitten, wanneer dit gebruikt wordt als reiniging van waterontharders en het water uiteindelijk moet dienen voor menselijke consumptie. Ook moet het natriumchloride gehalte rond de 99.9 procent liggen.

EN16401

Deze norm lijkt op de 16370, maar is van toepassing op het regeneratiezout dat gebruikt wordt ten behoeve van het desinfecteren van zwembadwater. Ook hier mag het zout geen additieven bevatten. Type A vormt hierbij de hoogste zuiverheidsgraad.

https://www.vannamen.nl/